Hållbar konsumtion
Kommunens måltidsservice arbetar aktivt med FN:s hållbarhetsmål att halvera matsvinnet och minska utsläppen av koldioxid till 2030. Det arbetet har redan nu lett till goda resultat.
Maten ska göra nytta och hamna i magen. Inom skolan serveras två huvudrätter varje dag och ett grönsaksbord. Det möjliggör för fler att hitta något de tycker om, enligt Maria Vitalis, utvecklingsledare på måltidsservice.
Maria förklarar att måltidspersonalen arbetar aktivt med att ta tillvara hela råvaran och att de har goda rutiner för att minska onödigt svinn. Frukostgröt och grönsaker kan till exempel hamna i nybakat bröd. Vidare arbetar de med måltidsråd där de lyfter alla delar som påverkar måltiderna, som måltidsmiljö, köer och mattider.
Vi vet att om måltiderna integreras i övriga verksamheten kan vi nå mycket längre, det är tillsammans vi skapar den bästa måltiden. Detta framgår också i kommunens måltidsprogram som är ett förvaltningsgemensamt program som färdigställdes 2023.
Matsvinnet mäts fyra gånger per år. 2021 var svinnet 51 gram per portion och minskade året efter till 44 gram. Det låter kanske inte mycket men för hela kommunen innebär det att 48 kilo mindre mat kastas varje dag och en besparing på cirka 500 000 kronor per år.
Målet för 2023 är 45 gram per portion. Årets andra mätning resulterade i ett snitt på 40 gram per portion. Efter de första två mätningarna hamnar snittet på 43,5 gram per portion. Nästa mätning blir under vecka 40.
Vi är alltså på god väg neråt och vi ser fram emot hur bra detta kan bli framöver, avslutar Maria.
Hitta på sidan
Senast uppdaterad: